Θρησκευτικός τουρισμός στη Μυτιλήνη Λέσβου
Home BlogΆρθραΘρησκευτικός τουρισμός στη Μυτιλήνη Λέσβου

Θρησκευτικός τουρισμός στη Μυτιλήνη Λέσβου

Ο θρησκευτικός τουρισμός στο πανέμορφο νησί της Λέσβου αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Αιτία γι’ αυτό είναι τα πολλά θρησκευτικά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Τα επιβλητικά μοναστήρια, οι εκκλησίες, και τα αναρίθμητα γραφικά ξωκλήσια αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν αυτήν την μορφή τουρισμού για να γνωρίσουν το νησί.

Κάποια από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία είναι:

Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Βρίσκεται στον λόφο Καρυές στη Θερμή. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, που μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων το 1463. Τα οστά τους βρέθηκαν ύστερα από επανειλημμένες εμφανίσεις στα οράματα πιστών.

Η Παναγία της Αγιάσου.

Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα γνωστή για την περίφημη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κρατάει τον Χριστό (Βρεφοκρατούσα). Η εικόνα δημιουργήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά με μαστίχα και κερί και μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Αγιάσο από τον καλόγερο Αγάθωνα από την Έφεσο, το 803 μ.Χ.

Ιερά Μονή Λειμώνος .
Βρίσκεται βορειοδυτικά της Καλλονής και έχει πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων. Στεγάζει σπάνια ιστορικά και θρησκευτικά τεχνουργήματα και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ελλάδας.

Μονή του Ταξιάρχη Μανταμάδου.
Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης Άγιος της περιοχής αλλά και όλης της Λέσβου. Η μορφή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην ανάγλυφη εικόνα του εμφανίζεται σκιασμένη, αλλά η αγάπη του Αρχαγγέλου για όλο τον κόσμο είναι διαδεδομένη σ’ όλη την εκκλησία, γεμίζοντας τις καρδιές των πιστών με θεϊκή χαρά. Η παράδοση διατήρησε την ιστορία του μοναστηριού, το οποίο λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές κοντά στο 1000μ.χ.
Όλοι οι καλόγεροι σφαγιάστηκαν, εκτός από τον δόκιμο μοναχό Γαβριήλ, που γλίτωσε χάρη σ’ ένα θαύμα του Αρχαγγέλου. Ο Γαβριήλ αφού μάζεψε το αίμα των σφαγιασμένων συντρόφων του και το ανακάτεψε με πηλό, σκάλισε τη μορφή του Αρχηγού της Τάξης των Αγγέλων.

Ιερά Μονή Ιωάννου Θεολόγου Υψηλού.
Η Ιστορική Μονή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο βρίσκεται στο όρος Όρδυμνος. Στην Μονή φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός από Ιερά Κειμήλια και χειρόγραφα.
H φρουριακή αρχιτεκτονική, με τις πολεμίστρες και τον οχυρωματικό πύργο, μαρτυρά τους κινδύνους και τις δοκιμασίες που πέρασε το μοναστήρι στο πέρασμα των αιώνων όταν αναγκάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να αμυνθεί από επιθέσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προσέφερε καταφύγιο στους κατοίκους της γύρω περιοχής κατά τη διάρκεια επιδρομών.
Εορτάζει στις 8 Μαΐου.

Ιερός Ναός Αγ. Θεράποντος στη Μυτιλήνη
Είναι ο μεγαλύτερος Ναός της Μυτιλήνης με πανέμορφο Τέμπλο και Εικόνες Αγίων. Αν και με σύντομη σχετικά ιστορία (τα εγκαίνιά του έγιναν το 1935) ο ναός του Αγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού.

Comments

comments